Veure les darreres entrades:

Fa uns mesos vaig fer referència a un llibre de receptes que vaig heretar de la meva àvia (Generosa Pérez Anchía, però que tots li deien afectuosament Gene), i que ell, ha estat durant molt de temps el meu vademecum culinari. Igual que, ella he anat afegint meus tocs personals a les receptes.

El llibre data de 1945 en la seva vuitena edició, amb més de 3000 exemplars venuts en l’època i escrit per la Doctora Fanny, que basa aquest llibre en un centenar de vells llibres de cuina als quals els va desgranar les receptes que per a la doctora podien estar a taula en aquell moment. Ella mateixa en el pròleg augura que en generacions futures, aquestes receptes serviran de bressol per a una nova cuina.

La veritat és que posar-se a fullejar aquesta obra de pàgines groguenques descobreix receptes que avui es recuperen en els grans restaurants i altres que són tan copioses, que difícilment podríem posar-les en taula sense actualitzar. D’altra banda llegir els consells de l’època com per exemple com descobrir si el vi porta colorant o si la mel que ens han venut és pura, o altres tants consells per a la conservació d’aliments i neteja d’estris de cuina, fan entendre que hem canviat molt.

Podeu vore les pàgines “grogues” del llibre

Malgrat l’antiguitat de les receptes, hi ha algunes que les segueixo fent segons mana el receptari, i avui us deixo una que amb aquests freds és d’agrair. La sopa d’alls, que a manera excepcional transcric en el seu format i llenguatge original d’aquells anys.

Sopa de Ajos.-Cortado pan en rebanadas se pone en una marmita (cazuela onda) y se cubre con agua. Se sazona y se pone a cocer.
Separadamente se fríen unos dientes de ajo y cebolla y perejil picados. Cuando están fritos los ajos se separan y el resto se agrega a la sopa después de añadir una cucharada de pimentón.
Se sirve sola o con huevos escalfados

En el cas d’aquesta sopa, que a alguns portarà molt bons records, personalment l’única variació que he fet, és canviar l’aigua per brou de pollastre o carn, però la recepta original segueix sent estupenda, i reconfortant.

Amb il·lustracions i tot!

D’aquí sortiran més receptes, que com a bon aficionat als fogons (mai com cuiner professional, ni molt menys), continuaré aplicant els productes inigualables del nostre territori al receptari de la meva àvia (a la qual agrairé allà on estigui la meva passió per la cuina), per sorprendre als meus familiars i amics en les nostres reunions davant de la taula.  1. Ja que estas aqui, vols deixar un comentari?
'