Veure les darreres entrades:

En el marc de les activitats programades a les Fiestas del Ternasco de Aragón en Vinaròs, el dissabte dia 7 podrem gaudir d’un “Bureo del Territori” o festa popular amb música , ball i menjar.

Elements tradicionals vinculats a la música i el ball tradicional i íntimament lligats a la gastronomia com és un bureo. Amb aquest nom es coneix (sobretot a les zones limítrofes de les actuals províncies de Terol, Castelló i Tarragona) a les reunions festives de veïns, normalment en masies, que comptaven amb música en viu i altres entreteniments com jocs i breus representacions teatrals . En aquest context, al Maestrat aragonès i valencià s’ha conservat fins als nostres dies un ric patrimoni musical que té com a protagonista les rondalles o rondes. Aquestes històriques agrupacions de música tradicional , que encara mantenen la pràctica de la jota i gèneres afins (seguidilla, fandango, agafeu…), han tornat a renéixer en trobades de música (trobadas o aplecs inspirats en els bureos) en què el públic participa activament, i es mostra en viu la riquesa d’aquest patrimoni immaterial i aquesta peculiar concepció del fet coreicomusical que caracteritzen i defineixen perfectament una mateixa comunitat humana repartida en tres territoris.

La orquestina del Fabirol

El bureo anirà a càrrec d’un grup musical aragonès de reconegut prestigi en l’actualització de les músiques d’arrel ,  La orquestina del fabirol, i d’una nova banda “nascuda i enganxada al territori“, la Rondalla del Sénia , els components (pertanyents a l’agrupació valenciana So d’Alacant i a la catalana Rondalla de Sofia de la Ribera) són coneguts investigadors i músics que han impulsat recentment diferents tallers de música i ball tradicionals així com el i Campus de Música i ball Populars a les Terres de l’Ebre, a la localitat catalana de Móra d’Ebre, que, a més, aconseguiria convocar gent dels seus cursos procedent de tota la comarca.

Així de bé s’ho pasen al Bureo del Territori

Es recrearà així l’ambient d’un autèntic “bureo”, on , al costat de la gastronomia oferta per Grupo Cooperativo Pastores  i el  Ternasco de Aragón IGP, es mostrarà la varietat de les músiques tradicionals aragoneses i de les comunitats veïnes Aragó, València i Catalunya a través de les comarques que conflueixen al Tossal dels Tres Reis ( Maestrat/Maestrazgo, els Ports , Matarranya i Terres de l’ Ebre ). Una terra que, en gran mesura, comparteix cultura, tradicions, llengua …  1. Ja que estas aqui, vols deixar un comentari?
'